iPad met levenswiel

Jouw Persoonlijke Levenswiel

Het levenswiel kan je helpen om inzicht te krijgen in alle verschillende aspecten van je leven en meer balans te bereiken. Het levenswiel biedt een visueel overzicht van je leven en helpt je om je doelen te stellen en je te concentreren op wat je wilt bereiken. Met behulp van het levenswiel kun je ontdekken waar je sterke en zwakke punten zijn, waar je aandacht aan moet besteden en wat je wilt veranderen.

Wat is een levenswiel?

Het levenswiel is een visueel hulpmiddel om de balans in je leven te beoordelen. Het Levenswiel is krachtig omdat het je inzicht geeft in hoe je leven nu is, vergeleken met de manier waarop je het idealiter zou willen. Het wordt het “Levenswiel” genoemd omdat elk gebied van je leven in kaart wordt gebracht op een cirkel, zoals de spaken van een wiel.

Levenswiel invullen

Begin met het downloaden van ons gratis werkblad. Geef elk onderdeel op het levenswiel een cijfer. Dit doe je door de vakjes tot en met het cijfer wat jij dat specifieke aspect van jouw leven geeft, in te kleuren.

Je kunt de ‘taartpunten’ die ontstaan inkleuren in verschillende kleuren. Zo wordt het resultaat nog duidelijker. Bekijk nu de vorm van jouw levenswiel. Is het een mooi, groot en rond wiel? Fijn! Zitten er veel ‘deuken’ in of gaf je overwegend lage scores? Maak je geen zorgen, je hebt alles in je om hier verandering in te brengen.

Verandering in je leven aanbrengen met behulp van het levenswiel:

  1. Maak op basis van de minder goede scores in je wiel een actieplan.
  2. Aangezien je niet alles tegelijk kunt doen, kies je best twee of drie domeinen waarmee je aan de slag wilt.
  3. Bepaal voor elk domein welke verandering je wilt zien en tegen wanneer. Zo maak je je doel een stuk concreter.
  4. Bepaal voor elk domein welke acties je gaat ondernemen. Schrijf ook neer waarom je veranderingen wilt zien. Dit zal je helpen bij je motivatie op lange termijn.

Levenswiel oefening

Het levenswiel bestaat uit acht segmenten die samen een heel leven vertegenwoordigen. Door deze
oefening meet jij je tevredenheid op deze gebieden op het moment dat jij deze oefening invult. De
oefening levert geen beeld op van hoe het in het verleden was of van hoe jij wilt dat je leven er in de
toekomst uitziet. Het is een momentopname.

Levenswiel download

Je kunt het levenswiel gratis downloaden via de downloadknop bovenaan de pagina. Heb jij feedback of een tip hoe we onze gratis download kunnen verbeteren? Laat het ons weten via het contactformulier!

Dit vind je misschien ook leuk

X