Gratitude Journal – Gratis Download

Ipad met gratitude journal

Het levenswiel kan je helpen om inzicht te krijgen in alle verschillende aspecten van je leven en meer balans te bereiken. Het levenswiel biedt een visueel overzicht van je leven en helpt je om je doelen te stellen en je te concentreren op wat je wilt bereiken. Met behulp van het levenswiel kun je ontdekken waar je sterke en zwakke punten zijn, waar je aandacht aan moet besteden en wat je wilt veranderen.

Het levenswiel is een krachtig hulpmiddel voor zelfreflectie en bewustwording. We hopen dat je de gratis download van het levenswiel fijn vindt om te gebruiken.


Dankbaarheidsdagboek

Gratitude journaling is de gewoonte om regelmatig dingen (meestal drie) waar je dankbaar voor bent op te schrijven en daar bij stil te staan. Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek is een populaire praktijk in de positieve psychologie – de wetenschappelijke studie van geluk. Het wordt ook wel “je zegeningen tellen” genoemd. Dagboeken van dankbaarheid zijn er in alle soorten en maten.

Waarom een gratitude journal bijhouden?

Een dankbaarheidsdagboek dwingt ons aandacht te besteden aan de goede dingen in het leven die we anders misschien voor lief nemen. Dankbaarheid helpt om meer positieve emoties te voelen, te genieten van goede ervaringen, gezondheid te verbeteren, om te gaan met tegenslagen en sterke relaties op te bouwen.

Gratitude journal tips

Dankbaarheid lijkt een eenvoudig concept, toch? Je kunt nu vast wel een paar dingen bedenken: je familie, je vrienden, gezondheid… dat zijn er drie, makkelijk!

 • Geniet van de kleine dingen
  Specifieke dingen maken je dankbaarheidsdagboek. Als je schrijft dat je dankbaar bent voor “geweldige vrienden” mis je misschien de meeste emotie in vergelijking met wanneer je “Amy kwam vanmiddag langs met bonbons en chocolademelk”.
 • Vermijd herhaling
  Ok, je partner is echt geweldig, maar je wilt niet dat hun naam het enige is in je dagboek. Meng het met verschillende levensdomeinen, bijvoorbeeld werk, relaties of gezondheid. Dit kan de praktijk “fris” houden en de effectiviteit van dankbaarheidsdagboeken vergroten.
 • Noem specifieke mensen en plaatsen
  In het kader van het vermijden van herhaling, zal het noemen van specifieke mensen en plaatsen helpen voorkomen dat je berichten afgezaagd aanvoelen. Je leert ook meer over wie en wat jouw geluk beïnvloedt.
 • Maak je niet druk om de slechte dagen
  Iedereen heeft wel eens slechte dagen waarop niets je goed afgaat. Een dankbaarheidsdagboek kan het belangrijkst zijn op de moeilijkste dagen – probeer de negativiteit opzij te schuiven en ga voor de eenvoudige dingen.
 • Gebruik je “schrijf” spieren
  Heb plezier met je berichten! Gebruik wat extra bijvoeglijke naamwoorden en onderzoek details die je normaal niet zou doen. Er zijn zelden gelegenheden om te schrijven, en wat is er beter dan je eigen dagboek?
 • Maak er een gewoonte van
  Over het algemeen wordt aangeraden om ’s avonds voor het slapen gaan in een dankbaarheidsdagboek te schrijven. Een herinnering instellen of het koppelen aan een andere gewoonte (tandenpoetsen, mediteren) maakt het gemakkelijker om consequent te zijn.
 • Vermeld verrassingen
  Niet elke dag zal die hebben, maar stilstaan bij verrassingen is een nuttige manier om herhaling te voorkomen en echt te genieten van je beste dagen.