Ipad met gratitude journal

Gratis Gratitude Journal

Door een dankbaarheidsdagboek bij te houden, leer je bewust de focus te verleggen van negatieve aspecten naar positieve aspecten van je leven. Het helpt je om de kleine en grote zegeningen om je heen op te merken en te waarderen, zelfs in moeilijke tijden. Door je te richten op wat goed gaat en waar je dankbaar voor bent, train je je brein om positieve emoties te versterken en negatieve gedachten te verminderen.

Dankbaarheidsdagboek

Gratitude journaling is de gewoonte om regelmatig dingen (meestal drie) waar je dankbaar voor bent op te schrijven en daar bij stil te staan. Het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek is een populaire praktijk in de positieve psychologie – de wetenschappelijke studie van geluk. Het wordt ook wel “je zegeningen tellen” genoemd. Dagboeken van dankbaarheid zijn er in alle soorten en maten.

Waarom een gratitude journal bijhouden?

Een dankbaarheidsdagboek dwingt ons aandacht te besteden aan de goede dingen in het leven die we anders misschien voor lief nemen. Dankbaarheid helpt om meer positieve emoties te voelen, te genieten van goede ervaringen, gezondheid te verbeteren, om te gaan met tegenslagen en sterke relaties op te bouwen.

Gratitude journal tips

Dankbaarheid lijkt een eenvoudig concept, toch? Je kunt nu vast wel een paar dingen bedenken: je familie, je vrienden, gezondheid… dat zijn er drie, makkelijk!

 • Geniet van de kleine dingen.
  Specifieke dingen maken je dankbaarheidsdagboek. Als je schrijft dat je dankbaar bent voor “geweldige vrienden” mis je misschien de meeste emotie in vergelijking met wanneer je “Amy kwam vanmiddag langs met bonbons en chocolademelk”.
 • Vermijd herhaling.
  Ok, je partner is echt geweldig, maar je wilt niet dat hun naam het enige is in je dagboek. Meng het met verschillende levensdomeinen, bijvoorbeeld werk, relaties of gezondheid. Dit kan de praktijk “fris” houden en de effectiviteit van dankbaarheidsdagboeken vergroten.
 • Noem specifieke mensen en plaatsen.
  In het kader van het vermijden van herhaling, zal het noemen van specifieke mensen en plaatsen helpen voorkomen dat je berichten afgezaagd aanvoelen. Je leert ook meer over wie en wat jouw geluk beïnvloedt.
 • Maak je niet druk om de slechte dagen.
  Iedereen heeft wel eens slechte dagen waarop niets je goed afgaat. Een dankbaarheidsdagboek kan het belangrijkst zijn op de moeilijkste dagen – probeer de negativiteit opzij te schuiven en ga voor de eenvoudige dingen.
 • Gebruik je “schrijf” spieren.
  Heb plezier met je berichten! Gebruik wat extra bijvoeglijke naamwoorden en onderzoek details die je normaal niet zou doen. Er zijn zelden gelegenheden om te schrijven, en wat is er beter dan je eigen dagboek?
 • Maak er een gewoonte van.
  Over het algemeen wordt aangeraden om ’s avonds voor het slapen gaan in een dankbaarheidsdagboek te schrijven. Een herinnering instellen of het koppelen aan een andere gewoonte (tandenpoetsen, mediteren) maakt het gemakkelijker om consequent te zijn.
 • Vermeld verrassingen.
  Niet elke dag zal die hebben, maar stilstaan bij verrassingen is een nuttige manier om herhaling te voorkomen en echt te genieten van je beste dagen.

Gratitude Journal download

Je kunt het gratitude journal gratis downloaden via de downloadknop bovenaan de pagina. Heb jij feedback of een tip hoe we onze gratis download kunnen verbeteren? Laat het ons weten via het contactformulier!

Dit vind je misschien ook leuk

X