LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Sociale media is een krachtig middel om in contact te blijven met vrienden en familie, maar het kan ook gevaarlijk zijn. De negatieve effecten van sociale media kunnen zijn.

Volgens een onderzoek van het beautymerk Dove uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in 2022, werd aangetoond dat acht op de tien jonge mensen blootgesteld zijn aan toxic beautycontent op social media. Hierdoor heeft een derde van de meiden met een laag zelfbeeld besloten hun uiterlijk te veranderen om er zo uit te zien als de influencers die ze volgen of die leeftijdgenoten met ogenschijnlijk het perfecte leventje.

Daarnaast onthulde het onderzoek dat een op de vijf personen minder was gaan eten als gevolg van social media, maar onder meiden met een laag zelfbeeld lag dat aantal nog hoger: een op de drie. Ook bleek dat drie op de tien personen tussen de 10-17 jaar iets aan hun uiterlijk hebben veranderd, zoals hun tanden witter laten maken of gezichtshaar laten harsen.

Social media is zo geïntegreerd in ons dagelijks leven dat we gemakkelijk vergeten hoeveel tijd we eraan besteden, vooral als we niet op onze telefoon of computer kijken. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de risico’s van sociale media, zodat je jezelf ertegen kunt beschermen!

De invloed van sociale media op de geestelijke gezondheid

Sociale media heeft een grote invloed op de geestelijke gezondheid. Het kan worden gebruikt om in contact te komen met anderen en relaties op te bouwen, maar het kan ook leiden tot gevoelens van isolatie en depressie als je niet het gevoel hebt dat je wordt gezien of gehoord.

Social media kan vooral gevaarlijk zijn voor tieners, die vaker dan volwassenen negatieve effecten ondervinden van het gebruik van social media als Facebook, Instagram en TikTok. De American Academy of Pediatrics beveelt aan om schermtijd voor kinderen onder de 18 jaar (inclusief smartphonegebruik) te beperken omdat het hun slaappatronen en emotionele welzijn negatief kan beïnvloeden.

@dove

Toxic content on social media isn’t always obvious, but it has a huge impact. 76% of young people in the U.S. say social media can make them want to change their appearance*. Join us to make social media a safer experience for kids by signing the petition to pass the 2023 Kids’ Online Safety Act and watch our film at the link in bio. *2023 Dove Self-Esteem Project Research for Kids’ Online Safety #LetsChangeBeauty #KidsOnlineSafety#DoveSelfEsteemProject #Dove #SocialMedia #SignThePetition #KidsOnlineSafetyAct

♬ original sound – dove

Tips om de negatieve effecten van sociale media te vermijden

  1. Creëer gezonde grenzen.
  2. Beperk jouw tijd op sociale media.
  3. Controleer jouw gebruik van sociale media en wees je ervan bewust wanneer het een probleem voor jou wordt.
  4. Creëer een positieve online omgeving door mensen te volgen die jou inspireren en die je een goed gevoel over jezelf geven, in plaats van mensen die anderen afkraken of negatieve berichten plaatsen (zelfs als die niet op jou gericht zijn).

De invloed van sociale media op het gevoel van eigenwaarde

Social media is een geweldige manier om in contact te blijven met vrienden, maar het kan ook schadelijk zijn voor je gevoel van eigenwaarde. De manier waarop we onszelf presenteren op sociale media is vaak geen juiste weergave van wie we werkelijk zijn of wat we doen in ons leven. Als je te veel tijd besteedt aan het vergelijken van jezelf met anderen op Instagram en Facebook, zijn hier enkele tips om negatieve zelfpraat tegen te gaan:

Vergeet niet dat iedereen gebreken heeft. Zelfs de mensen wiens foto’s er online perfect uitzien! Iedereen heeft momenten waarop ze zich slecht voelen over zichzelf; laat je niet neerhalen omdat iemand anders gelukkiger lijkt dan jij op hun foto’s of posts.

Als iemand iets gemeens zegt over je lichaam of uiterlijk, bedenk dan dat deze persoon niets weet over hoe geweldig je werkelijk bent! Negeer ze en richt je in plaats daarvan op alle mooie dingen van jezelf!

Een positieve social media-ervaring creëren

Als je op zoek bent naar een positieve social media-ervaring, zijn hier enkele tips:

1. Volg alleen mensen en pagina’s die je interesseren

Volg alleen mensen en pagina’s die je interesseren en waarvan je weet dat ze je positieve gevoelens geven.

2. Gebruik de filters

Sociale media-platformen bieden verschillende filters om bepaalde inhoud te blokkeren die je niet wilt zien. Gebruik deze filters om te voorkomen dat je content ziet waar je verdrietig of onrustig van wordt.

3. Wees je bewust van je gedachten

Probeer je bewust te zijn van je gedachten wanneer je op sociale media bent. Als je negatief begint te denken, neem dan een stap terug en verander je focus.

4. Negeer de negativiteit

Er zijn altijd mensen die negatieve berichten plaatsen, dus probeer je daar niet door te laten beïnvloeden. Blokkeer of rapporteer deze personen als.

5. Neem regelmatig een pauze

Neem regelmatig een pauze van sociale media. Dit kan je helpen om rust te krijgen en je hoofd leeg te maken.

6. Wees kritisch

Wees kritisch bij alles wat je leest op sociale media. Kijk of wat je leest klopt of niet. Als je twijfelt, zoek dan naar een andere bron om een ​​meer evenwichtige mening te krijgen.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de impact die social media kunnen hebben op je geestelijke gezondheid. Social media kan een geweldige manier zijn om in contact te komen met vrienden, maar het kan ook leiden tot gevoelens van isolatie en depressie als je er te veel tijd aan besteedt.

Tot slot

Als je merkt dat je je depressief voelt na het gebruik van sociale media, probeer er dan een tijdje afstand van te nemen – al is het maar voor een uur of twee in het begin. Je zou ook kunnen overwegen om bepaalde accounts die je een slecht gevoel over jezelf geven niet meer te volgen. Neem de touwtjes in handen!

Het helpt ook als je een positieve ervaring met sociale media creëert door accounts te volgen die je inspireren of aan het lachen maken, zoals komieken of grappige dierenvideo’s!

Zorg dat social media een veilige plek blijft

- RECLAME -

X