LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Kortere dagen, een gebrek aan zonlicht en vriestemperaturen kunnen gemakkelijk alle productiviteit en passie om zeep helpen. Doorwerken in de somberste tijd van het jaar kan aanvoelen als een onoverkomelijke taak.

Dit geldt vooral voor mensen die kampen met een seasonal affective disorder (SAD) – een soort depressie die samenhangt met de wisseling van de seizoenen. Denk bijvoorbeeld aan een winterdip. Gewoonlijk begint SAD in de herfst en duurt het de hele winter voordat het in de lente vanzelf overgaat. Maar dat is een lange tijd om te worstelen op het werk als je probeert je rekeningen te betalen en een dak boven je hoofd te houden.

Dus als je je de laatste tijd een beetje “blehg” voelt en alle werkgerelateerde motivatie mist, ben je hier aan het juiste adres. Gelukkig kun je met de juiste tips en trucs je werk overleven in de somberste tijd van het jaar. Lees verder om te leren hoe je dat doet.

1. Neem korte pauzes (weg van je bureau)

Door het gebrek aan zon en vitamine D én de verstoring van onze interne lichaamsklok, voelen we ons in de winter allemaal wat vermoeider en trager. Het is geen verrassing dat dit vaak gepaard gaat met minder lichaamsbeweging en laat dat het futloze gevoel nou alleen maar vergroten. Om jouw geest te verfrissen, kun je gedurende de dag regelmatig korte pauzes nemen weg van je bureau. Een snelle wandeling maken, koud water op je gezicht spatten, of een rustige ruimte opzoeken om een paar minuten te mediteren of diep adem te halen, kan heel nuttig zijn. Het helpt ook enorm om niet achter je laptop te lunchen. Dus maak van jouw lunchmoment echt even een rustmoment.

Korte pauzes weg van het bureau helpen om de zaken te onderbreken, en de verandering van omgeving kan jouw geest helpen zich te heroriënteren en te resetten. Deze korte bewegingspauze zal je waarschijnlijk ook een beetje oppeppen, wat je een kleine hoeveelheid broodnodige energie geeft om door te gaan. Plus, extra beweging kan helpen endorfine vrij te maken, wat kan fungeren als een natuurlijk antidepressivum om wat stress en angst kan verlichten.

2. Stel grenzen

Vooral als je zelfstandige bent of regelmatig vanuit huis werkt, kan het moeilijk zijn om je werkdag te eindigen en het je werk af te sluiten voor de dag. Vaak beginnen we net iets eerder, gaan we net wat langer door of betrappen we onszelf op het toch nog even checken van wat mailtjes voor het slapen gaan. Het is normaal om goed te willen presteren op je werk en je baas tevreden te houden, maar het niet uitschakelen van de “werkmodus” kan slopend zijn. De waarheid is dat iedereen tijd nodig heeft om uit te rusten en op te laden; zonder dat kan de kan de kans op een burn-out groter worden.

Het beste wat je voor jezelf kunt doen, is grenzen stellen. Misschien betekent dit dat je na een bepaalde tijd niet meer reageert op e-mails of dat je werk gerelateerde discussies na werktijd vermijdt. Hoe dan ook, het stellen van grenzen geeft je de gelegenheid om uit te rusten en je zult de volgende werkdag scherper en beter presteren.

3. Een mooie werkplek

Met een bureau waar je graag achter wil zitten, voel je je natuurlijk gemotiveerder en meer geïnspireerd, en als je huidige opstelling veel te wensen overlaat, is het misschien tijd voor een upgrade. Je upgrade hoeft niets groots te zijn, het kan de aanschaf zijn van een nieuw toetsenbord, een bureaulamp, een plant, of gewoon het reorganiseren van wat je al hebt. Door een mooie werkplek te maken, zul je met meer plezier aan het werk gaan.

4. Dress for Success

Er zit een kern van waarheid in “dress for success”. In de winter is de verleiding groot om comfortabele kleding te dragen, vooral als je de meeste tijd thuis werkt. Maar als je steeds minder moeite voor jezelf doet wanneer je thuis werkt, kan dit een negatief effect om je humeur hebben.

Je kleden voor succes betekent niet dat je een duur broekpak moet aantrekken (tenzij je dat wilt, dan moet je dat zeker doen). Het betekent dat je kleding draagt waarin je je goed voelt, zoals een mooi loungeset of een leuk topje. Als een beetje blush aanbrengen of een beetje mascara je helpt om je beter en zelfverzekerder te voelen, dan moet je dat absoluut doen op je werk. De tijd nemen om dingen aan te trekken en te dragen waardoor je je op je best voelt, geeft je een energieboost en het vertrouwen om de werkdag aan te gaan.

5. Houd een mindfulness dagboek bij

Het bijhouden van een mindfulness dagboek kan je helpen je gevoelens van stress, angst en depressie te verlichten, en je eraan te herinneren hoe ver je bent gekomen. Het is ook een geweldige manier om dankbaarheid te vergroten en schadelijke gedrags- en gedachtepatronen aan het licht te brengen. Als je regelmatig een mindfulness dagboek gebruikt, zul je je beter uitgerust voelen. Je komt meer in contact komt met jezelf en je emoties.

Overleef je werk tijdens het somberste seizoen

- RECLAME -

X