LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

De kans is groot dat je ooit een onderbuikgevoel hebt gehad. Misschien gaf iemand je direct een slecht gevoel, of had je een plotselinge en onverklaarbare drang om een evenement over te slaan. Maar wat zijn onderbuikgevoelens eigenlijk? En moeten we ze altijd vertrouwen?

Wat is een “onderbuikgevoel”?

Onze onderbuikgevoelens of instincten zijn vergelijkbaar met onze intuïtie, hoewel een onderbuikgevoel vaak ook een soort lichamelijk gevoel met zich meebrengt – wat niet altijd het geval is met intuïtie.

Een onderbuikgevoel is een intuïtief gevoel van zekerheid of onzekerheid dat je krijgt zonder dat je weet waarom. Het is een gevoel dat uit je buik komt, waardoor je het gevoel hebt dat je iets weet, zelfs als je niet precies weet wat het is. Het is geen rationele gedachte of logische conclusie, maar eerder het gevoel dat er iets aan de hand is, of dat je ergens bang voor bent. Het is vaak een krachtig gevoel dat je ertoe aanzet een bepaalde actie uit te voeren, of je ervan te weerhouden iets te doen.

Tekenen van een buikgevoel

Iedereen ervaart een onderbuikgevoel op een andere manier. Ik persoonlijk ervaar het als een gevoel van haren die overeind gaan staan. Een soort spanning in mijn lichaam. Vaak krijg ik dit gevoel bijvoorbeeld wanneer ik iemand wantrouw.

Hieronder zijn een paar van de meest voorkomende symptomen waaraan je kunt herkennen of je een onderbuikgevoel hebt.

  • een flits van helderheid
  • spanning of beklemming in je lichaam
  • kippenvel of tintelingen
  • vlinders in je buik of misselijkheid
  • een zinkend gevoel in je maag
  • zweterige handpalmen of voeten
  • gedachten die steeds terugkeren naar een bepaalde persoon of situatie
  • gevoelens van vrede, veiligheid of geluk (bijvoorbeeld na het nemen van een beslissing)

Wat je onderbuikgevoelens je kunnen proberen te vertellen:

Het is belangrijk om je onderbuikgevoel serieus te nemen, omdat het je vaak een duidelijk signaal geeft over de situatie waarin je je bevindt. Soms moet je het gevoel dat je onderbuikgevoel je geeft negeren, maar in veel gevallen is het een aanwijzing dat je iets moet veranderen of dat je een bepaalde situatie moet vermijden.

1. Je bent in gevaar

Vanuit evolutionair oogpunt kunnen dit soort buitenzintuiglijke waarnemingen een voordeel hebben. Ons vermogen om een potentieel bedreigende of gevaarlijke situatie op te pikken is zeker een nuttige vaardigheid, en het is niet ongewoon om dat zinkende gevoel te krijgen als je je bang voelt.

2. Je bent in goed gezelschap

Onderbuikgevoelens zijn niet altijd negatief! Ze kunnen zelfs heel aangenaam zijn en wijzen op iets goeds voor je. Als je net een nieuw persoon hebt ontmoet, bijvoorbeeld, romantisch of niet, geeft hun aanwezigheid je misschien een heel goed gevoel. Allan zegt dat dit kan voelen als “een gevoel in je buik dat warm en veilig en gelukkig aanvoelt.”

3. Je wordt ziek

Heb je ooit een knagend gevoel gehad dat je ziek werd of dat er iets mis was met je lichaam, en het bleek waar te zijn? Wij kennen ons lichaam beter dan wie ook en kunnen vaak subtiele veranderingen en onevenwichtigheden oppikken.

Als het om iets medisch of gezondheidsgerelateerds gaat, is het het veiligst om je te laten onderzoeken. Als je gevoel zegt dat er iets mis is, negeer het dan niet.

4. Je moet het risico nemen dat je overweegt

Voel je de drang om een nieuwe carrière te beginnen of om naar de andere kant van het land te verhuizen? Soms weet onze intuïtie eerder wat goed voor ons is dan ons bewustzijn.

Welk idee je ook hebt voor je volgende grote stap lijkt misschien riskant, maar als je intuïtie je hardnekkig zegt dat je het risico toch moet nemen, wil je misschien best luisteren. Vaak worden we opgevoed om dat te overrulen met onze logica, maar als je je eerste buikgevoel omzeilt, kan dat juist leiden tot onrust.

5. Je wordt gemanipuleerd

En tot slot, net zoals buikgevoel ons kan vertellen wanneer iemand goed voor ons is, kan het ons ook vertellen wanneer iemand, nou ja, niet zo goed voor ons is. Als je bijvoorbeeld op enigerlei wijze wordt gemanipuleerd, kan dat volgens Allan leiden tot gevoelens van afkeer in je onderbuik.

Kun je altijd op je gevoel vertrouwen?

Zijn buikgevoelens dan altijd betrouwbaar? Helaas niet, zo eenvoudig is het namelijk niet. Maar als je beter naar je gevoel en intuïtie gaat luisteren, kun je beter onderscheid maken tussen wat echt is en wat niet.

Je onderbuikgevoel als herkenningssysteem

Je kunt je niet alles herinneren wat je in je leven hebt meegemaakt, maar je slaat wel al die wijsheid op. Onderbuikgevoelens zijn patroonherkenningssystemen die ontworpen zijn om je veilig en gezond te houden, maar soms kunnen ze je tegenhouden op basis van oude angsten.

Projecteren door je onderbuikgevoel

Het grootste gevaar als je je onderbuikgevoelens de vrije loop laat, is dat je gaat projecteren.

Stel dat je in het verleden bent bedrogen en je bent ervan overtuigd dat je nieuwe partner ook vreemdgaat. Je zou gelijk kunnen hebben, maar het kan ook zijn dat je je vorige trauma niet hebt verwerkt en projecteert op je huidige partner.

Of je projecteert je fantasie of idealisering op iemand die je net hebt ontmoet omdat je echt liefde wilt vinden. Je onderbuik gevoel: “Deze persoon is de ware”, kan ook een projectie zijn.

Met dat in gedachten kan het helpen om je intuïtie te koppelen aan je logische verstand of om wat perspectief van buitenaf te krijgen van een vriend.

Tip: Journaling kan jouw intuïtie aanscherpen door je te helpen terugkerende patronen te zien wanneer je op je gevoel vertrouwde in plaats van op de logica.

Hoe kun je intuïtie onderscheiden van angst

Als je iemand bent die te maken heeft met angst, kan het onderscheid tussen angsten en intuïtie een uitdaging zijn.

Intuïtie komt voort uit een kalme en bedachtzame state of mind die niet emotioneel is en daarom objectief is voor de energie of de boodschappen die doorkomen. Angst is een schreeuwende, vibrerende, onevenwichtige kracht; het brengt mensen in een toestand waarin ze een razend hart en nerveuze zenuwen hebben.

Conclusie

Onderbuikgevoelens zijn fysieke manifestaties van onze intuïtie, maar ze zijn niet altijd juist. Met geduld en oefening, als je spirituele leven dieper wordt, zul je beter in staat zijn om te herkennen wanneer je een onderbuikgevoel krijgt dat je moet vertrouwen. Na verloop van tijd zullen deze gevoelens alleen maar sterker en duidelijker worden, en zul je beter in staat zijn om ernaar te handelen.

Wat zijn onderbuikgevoelens en hoe weet je wanneer je ze moet vertrouwen?

- RECLAME -

X