LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je dag is wat chaotisch verlopen, je hoofd loopt over en je bent in een stressvolle situatie. Mindfulness kan dan een uitkomst bieden. Maar wist je dat je ook van je kat kunt leren hoe je mindfulness kunt toepassen? Je kat is namelijk een ware meester als het gaat om mindfulness en jij kunt daar veel van leren. Dus als je meer wilt weten over hoe je mindfulness kunt toepassen met behulp van je kat, dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Wat is Mindfulness?

Mindfulness is een staat van zijn waarbij je aanwezig bent in het moment en niet oordeelt. Het gaat erom aandacht te besteden aan je omgeving en de dingen te ervaren zoals ze zijn, zonder extra betekenis of waardeoordelen toe te voegen.

Voor ons mensen kan het moeilijk zijn om in ons dagelijks leven mindful te blijven, omdat we voortdurend gebombardeerd worden met prikkels uit onze omgeving, waardoor we kunnen afdwalen van echt aanwezig zijn in het moment. Dit is waar katten van pas komen! Katten beheersen de kunst van mindfulness en fungeren als rolmodel voor ons mensen die willen leren hoe zij het zo goed doen!

Mindfulness leren van katten

Katten zijn meesters in mindfulness. Ze leven in het moment en maken zich geen zorgen over wat er gisteren gebeurde of wat er morgen zou kunnen gebeuren. In plaats daarvan concentreren katten zich op het genieten van het huidige moment.

Katten houden er ook van om te ontspannen en tijd voor zichzelf te nemen als ze zich gestrest of moe voelen – en wie doet dat niet? Als je je gestrest voelt, probeer dan een pauze in te lassen van wat je aan het doen bent door 10 minuten te gaan zitten en gewoon diep te ademen terwijl je kijkt hoe uw kat iets schattigs doet (of slaapt). Je zult je beter voelen!

De kunst van het geduld

Katten zijn geduldig. De beste manier om dit te begrijpen is door je kat te zien wachten tot je thuiskomt van je werk, of te kijken hoe ze zwijgend voor de etensbak zitten tot je ze hun maaltijd geeft. Ze weten wanneer het tijd is om te handelen en wanneer niet.

Geduld is iets wat we allemaal van katten kunnen leren; met geduld kunnen we het huidige moment waarderen in plaats van ons door het leven te haasten in een wanhopige poging een doel of bestemming te bereiken dat misschien nooit komt (of als het wel komt, het wachten niet waard is).

De waarde van rust en ontspanning

Katten zijn meesters in ontspanning. Ze weten dat de beste manier om op te laden een dutje is, en dat doen ze dan ook regelmatig. Wij kunnen van hun voorbeeld leren en tijd maken voor rust en ontspanning in ons eigen leven.

De voordelen van slaap zijn goed gedocumenteerd, maar het is niet alleen belangrijk voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je geestelijk welzijn. Voldoende goede nachtrust helpt je te concentreren op je taken en verhoogt je productiviteit!

Wees onafhankelijk en zelfstandig

Van katten kunnen we leren onafhankelijk en zelfstandig te zijn. Katten zijn onafhankelijk en hebben niemand nodig om voor hen te zorgen. Ze zijn gelukkig op zichzelf, doen wat ze willen doen wanneer ze het willen doen. Ze hebben niemands goedkeuring of bevestiging nodig – ze volgen gewoon hun eigen levenspad.

Dit is een belangrijke les voor ons mensen: we moeten eerst en vooral voor onszelf zorgen, voordat we ons zorgen maken over de behoeften of verlangens van anderen (zelfs als die mensen onze geliefden zijn). We hebben allemaal verschillende interesses en passies, dus we moeten ons niet onder druk gezet voelen om iets te doen alleen omdat iemand anders dat wil! Als je iets anders wilt dan anderen, ga er dan voor!

Het belang van spelen

Ken je dat gevoel wanneer je je verveelt en iets leuks wilt doen? Katten hebben dat gevoel altijd. Ze zijn altijd op zoek naar manieren om zichzelf te vermaken, zelfs als dat betekent dat ze in een stapel wasgoed rollen of een lege doos om zich heen slaan.

De les hier is simpel: geniet van het leven! Neem jezelf niet te serieus; maak plezier met de mensen om je heen en probeer af en toe nieuwe dingen uit.

De kracht van nieuwsgierigheid

Katten zijn nieuwsgierig. Ze verkennen en leren nieuwe dingen door de wereld om hen heen te observeren en vervolgens te handelen naar hun nieuwsgierigheid. Wij kunnen dit ook!

Selfcare!

Katten zijn heel goed in het verzorgen van hun eigen behoeften en zorgen ervoor dat ze hebben wat ze nodig hebben. Ze verzorgen zichzelf regelmatig, waardoor ze schoon en gezond blijven. Als je meer aandacht wilt besteden aan jouw eigen selfcare gewoonten, probeer dan elke dag wat tijd uit te trekken (al is het maar 5 minuten) om iets te doen waardoor je je goed voelt – of dat nu mediteren is of een bad nemen – en doe dat dan consequent!

Wat katten ons leren over mindfulness

- RECLAME -

X