LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Wist je dat een van de krachtigste activiteiten voor zelfverbetering binnen handbereik ligt?

Nee, het is niet trainen of een goede slaaphygiëne (hoewel dit geweldige gewoonten zijn). Het is iets nog eenvoudigers – journalen.

Hoewel het al duizenden jaren bestaat, staat journaling momenteel volop in de belangstelling. Van zelfhulpblogs tot beroemde auteurs als Deepak Chopra, iedereen heeft het over de levensveranderende voordelen van leren journalen.

Ondanks de recente stijging in populariteit is dit niet zomaar een new-age zelfhulp trend. Als je het consequent beoefent, kan het je mentale conditie, emotionele welzijn en zelfs fysieke welzijn veranderen.

Laten we eens kijken naar het belang van het bijhouden van een dagboek en hoe je deze krachtige gewoonte in je dagelijks leven kunt opnemen.

Alles over journaling

Voordat je journaling in je dagelijkse routine integreert, is het belangrijk te begrijpen wat het inhoudt en waarom het nuttig is.

Wat is journaling?

Journaling is een vorm van persoonlijk schrijven waarbij je je gedachten, gevoelens en ideeën opschrijft in een dagboek of logboek. Het doel is om je gedachten, ervaringen en emoties te verwerken, beter te begrijpen en te documenteren. Het is een manier om sommige dingen te verwerken die je anders misschien niet zou kunnen uiten, en het kan ook helpen om problemen op te lossen.

Het ontwikkelen van een journaling gewoonte kan je helpen je emoties te verwerken, vooral als je je angstig of verdrietig voelt. Het kan je ook helpen te groeien, zelfbewuster te worden en zinvolle inzichten te krijgen.

Om deze redenen is journaling een van de beste hulpmiddelen voor zelfverbetering.

Dat gezegd hebbende, zal het geen verrassing zijn dat sommige van de meest succesvolle mensen ter wereld, zoals Richard Branson, Warren Buffet en Arianna Huffington, hun hele leven lang dagboeken hebben bijgehouden.

Voordelen van journalen

Hoewel het opschrijven van dingen eenvoudig genoeg lijkt, zijn de resultaten krachtig. Hier volgen enkele voordelen van het bijhouden van een dagboek.

1. Verbetert het geestelijk welzijn

Een manier om in moeilijke tijden om te gaan met intense emoties en onzekerheid is om er een gezonde uitlaatklep voor te vinden in de vorm van een dagboek. Het is bewezen dat journaling een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid en de effecten van angst en depressie vermindert.

2. Versterkt het immuunsysteem en de hersteltijd

Je hebt waarschijnlijk gehoord van de uitdrukking: “An apple a day keeps the doctor away”. Nou, het blijkt dat journaling hetzelfde effect kan hebben.

In een onderzoek uit Cambridge uit 2018 werd deelnemers gevraagd te schrijven over hun diepste gedachten en gevoelens rond de meest stressvolle of verontrustende gebeurtenissen in hun leven.

Vier maanden later rapporteerden degenen die 15 minuten per dag over hun ervaringen schreven minder doktersbezoeken en minder ziektedagen.

3. Een plek om dankbaarheid te uiten

Een van de beste manieren om dankbaarheid te uiten is door een dankbaarheidsdagboek (gratitude journal) bij te houden en dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Het is bewezen dat dankbaarheid delen van de hersenen activeert die verbonden zijn met positieve emoties.

Je dankbaar voelen overstemt ook negatieve emoties, stimuleert optimisme en maakt je meer compassievol.

4. Uitdagingen verwerken

Het is bewezen dat journaling mensen helpt om wonden uit het verleden en moeilijke ervaringen te helen.

Een recente studie van de Duke University vroeg deelnemers die een recente traumatische gebeurtenis hadden meegemaakt om een schrijfinterventie van zes weken te ondergaan. Deze bestond uit verschillende schrijfopdrachten, waaronder expressief, poëtisch en mindful journaling.

Uit de studie bleek dat schrijven de veerkracht van de deelnemers vergrootte en de stress verminderde.

5. Doelen stellen en bereiken

Een van de meest effectieve manieren om je doelen te bereiken is door ze op te schrijven.

Je doelen op papier zetten helpt je om ze duidelijker te visualiseren. Visualisatie is een krachtige techniek die wordt gebruikt door topsporters en CEO’s. Het houdt in dat je je voorstelt dat wat je wilt bereiken al van jou is.

Tip: Een goede manier om je doelen te visualiseren is door middel van een vision board.

In 2020 ontdekte Dr. Gail Matthews van de Dominicaanse Universiteit van Californië dat mensen die hun doelen opschrijven meer kans hebben om ze te bereiken dan mensen die dat niet doen.

Het belang van journaling

De enige manier om de vruchten te plukken van het bijhouden van een dagboek is consequent zijn. Dit betekent dat het bijhouden van een dagboek een dagelijkse gewoonte wordt in plaats van een incidentele hobby.

Dagelijks schrijven is een krachtige manier om innerlijk werk te doen. Het kan leiden tot inzichten en doorbraken en je helpen om moeilijke emoties en situaties te verwerken.

Een dagboek leren schrijven is ook een geweldige mindfulness oefening omdat het je helpt je te concentreren op het huidige moment. Aanwezig zijn zonder je zorgen te maken over het verleden of de toekomst is een zeer kalmerend en vredig gevoel dat de geest en het lichaam ontspant.

De kalmerende effecten van dagelijks journalen kunnen ook helpen bij emotionele uitputting. Als je bijvoorbeeld 20 minuten journaling opneemt in je nachtelijke routine, kan dat je helpen om zware gevoelens van stress te ontladen voordat je naar bed gaat.

Hoe begin je met journalen?

Zoals met elke nieuwe gewoonte geldt: alle begin is moeilijk. In ons blog over beginnen met journalen lees je al onze tips om je op weg te helpen!

Wat is journaling en waarom het een krachtige tool is

- RECLAME -

X