Nee we bedoelen niet de connectie met je wifi. We bedoelen échte connectie. De connectie aangaan met je vrienden, je partner, je familie, je collega’s, je huisdier.
We moeten onszelf eraan herinneren dat onze echte relaties belangrijker zijn dan onze online levens. Het is tijd om het verbinden met onszelf en met onze dierbaren prioriteit te geven.
We leven in een tijd waarin social media een enorme rol speelt in het dagelijks leven. We staan voortdurend in verbinding met vrienden, familie en vreemden via onze social media apps. Maar hoe zit het met de échte verbinding?
Waarom is het zo belangrijk om verbonden te zijn met anderen?
Door verbonden te zijn met anderen voelen we ons gezien, gehoord en begrepen. We voelen ons gewaardeerd en leren van elkaar. We voelen dat we erbij horen en dat we niet alleen zijn. Dit helpt ons om onszelf te voelen, onze emoties te begrijpen en onszelf te accepteren.
Het belang van andere mensen in ons leven is nog duidelijker geworden sinds de COVID-19 pandemie. We hebben allemaal het voordeel gezien van betekenisvolle verbindingen in moeilijke tijden. Door deze diepere banden kunnen we leren ons kwetsbaar op te stellen, hulp te krijgen als we die nodig hebben en onze vrienden en collega’s beter te steunen.
Als je een sterke band met een ander opbouwt, kun je een betekenisvolle relatie opbouwen. En als je al een relatie hebt, kun je leren hoe je goed contact maakt met jouw partner om je relatie beter te maken.
We kunnen ons algehele geluk verbeteren door betere connecties te hebben, of dat nu met familie, collega’s of vrienden is.
Uit onderzoek blijkt ook dat sterke sociale banden net zo belangrijk zijn voor onze algemene gezondheid als lichaamsbeweging. Een diepe band met een ander persoon kan je stemming verbeteren en zelfs je bloeddruk verlagen.
Minder op social media, meer in real life
We vergeten soms om onze tijd te besteden aan het opbouwen van echte, persoonlijke connecties met anderen. Het is dus noodzakelijk dat we tijd vrijmaken om echte connecties aan te gaan met de mensen om ons heen.
Door echte verbinding te creëren kunnen we onze waarden en grenzen beter begrijpen en onze emoties beter uiten. We kunnen onze gedachten en gevoelens delen met anderen en onszelf beter leren kennen.
Social media kan een geweldig hulpmiddel zijn om verbonden te blijven met onze vrienden en familie, maar het kan ons er ook juist van afleiden. Tijd voor elkaar maken en echt de connectie aangaan met je dierbaren gaat simelweg niet alleen door een Instagram Story of Post te liken.
Kies er daarom voor om Instagram en TikTok even achterwege te laten. Bel je vriendin op, drink een koffietje met je ouders, of maak een wandeling met je broer. Het leven is te kort om alleen maar achter je telefoon te zitten!
Manieren om een connectie te maken
Of je nu extravert of introvert bent, je kunt leren hoe je gemakkelijker contact maakt met anderen. Hier zijn 10 tips om je te helpen bij het opbouwen en versterken van connecties met mensen:
1. Wees je authentieke zelf
Je kunt niet fout gaan met jezelf zijn. Je voordoen als iemand die je niet bent, kan ertoe leiden dat je relaties op leugens zijn gebouwd en in de toekomst verwarring veroorzaken. Mensen maken fouten wanneer ze er wanhopig bij willen horen, maar ze vergeten dat jezelf zijn de manier is waarop je echte connecties maakt.
Jezelf zijn maakt je misschien kwetsbaarder, maar dat is de beste manier om er zeker van te zijn dat je connecties authentiek zijn.
2. Respecteer de grenzen van mensen
Als je iemand nieuw leert kennen, zul je waarschijnlijk snel zijn of haar grenzen ontdekken. Als je bijvoorbeeld contact probeert te leggen met een collega, kom je er misschien achter dat hij niet over zijn datingleven wil praten.
Om een zinvolle relatie met die persoon op te bouwen, moet je hun grenzen respecteren. Dwing ze niet om dingen te delen die ze niet willen omwille van de connectie – uiteindelijk zal dat de connectie om zeep helpen.
Dat gezegd hebbende, probeer je gesprekken verder te laten gaan dan basisfeiten. Als je nieuwe vriend zich op zijn gemak voelt, duik dan in intiemere gesprekken. Vraag waar ze gepassioneerd over zijn, wat hun dromen voor de toekomst zijn, en waar ze bang voor zijn. Als je laat zien dat je bereid bent om je open te stellen, zullen ze waarschijnlijk ook meer delen.
3. Blijf gericht op het heden
Als je een gesprek hebt met iemand, moet je focus op diegene liggen. Je moet niet naar je telefoon kijken of denken aan wat je wilt eten. Een van de beste manieren om te leren hoe je contact maakt met andere mensen is leren aanwezig te zijn.
En wees niet alleen mentaal aanwezig. Gebruik je lichaamstaal om je vriend of collega te laten zien dat hij of zij je volledige aandacht heeft.
4. Ga dieper
Betekenisvolle verbindingen gaan verder dan de basis van small talk. Ja, de eerste keer dat je iemand ontmoet, kun je oppervlakkige feiten bespreken. Maar, de volgende keer dat je de persoon ziet, of nadat je al een tijdje gepraat hebt, kun je dieper proberen te gaan.
Wat zijn hun waarden? Welke doelen hebben ze voor de toekomst? Wat zijn hun grootste verwachtingen en dromen? Dit zijn allemaal vragen die meer inzicht geven in wie mensen zijn en hoe we ons met hen kunnen verbinden.
5. Deel het gesprek
Aandacht hebben voor hoe we communiceren helpt ons sterkere banden met anderen op te bouwen. Wanneer je met een nieuw iemand gaat praten, moet je het gesprek delen. Alle goede gesprekken hebben een beetje geven en nemen.
6. Luister goed
Actief luisteren naar mensen als ze spreken kan je veel over hen vertellen. Denk na over hoe je gesprekken meestal verlopen met mensen: Onderbreek je hun zinnen? Beoordeel je hen terwijl ze spreken? Door met een open geest te luisteren, leer je hen beter kennen.
Mensen zijn graag bij goede luisteraars omdat ze zich dan gehoord en begrepen voelen. Als je wilt leren hoe je contact maakt met anderen, is deze tip een geweldige manier om te beginnen.
6. Maak tijd
Iedereen heeft het soms druk. Dat kan het gevoel geven dat er nul tijd is om met mensen in contact te komen. Als je het gevoel hebt dat je je tijd niet georganiseerd kunt houden, vertrouw dan op je agenda om te helpen.
Kijk eens wanneer je het meest sociaal kunt zijn met anderen. Stel vast of weekenden, weekdagen, avonden of ochtenden het beste werken. In plaats van je opgejaagd te voelen, kun je plannen wanneer je met mensen in contact wilt komen, zodat je de juiste energie hebt om dat te doen.