LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorige week kregen we een vraag in onze mailbox van een lezer die graag anoniem wilde blijven waar we in dit artikel bij stilstaan. Dit was haar vraag:

Er is iemand die ik echt niet mag.. misschien zelfs wel haat. Ik schaam me voor dit gevoel. Ik merk dat ik te veel energie aan deze persoon besteed. Hoe stop ik?

Twee soorten haat

In het algemeen zijn er twee soorten haat: het soort dat naar buiten is gericht (explosie), en het soort dat naar binnen is gericht (implosie). Beide eten je van binnen op, dus als je merkt dat je met haat leeft, is vandaag een goede dag om hier mee aan de slag te gaan.

In dit geval gaat het om haat die naar buiten is gericht. Haat die naar buiten is gericht is niet alleen schadelijk voor de mensen om je heen, maar ook voor jezelf.

Dit citaat van Siddhartha Boeddha zegt het al: “vasthouden aan woede is als het vastpakken van een hete kool met de bedoeling die naar iemand anders te gooien; jij bent degene die verbrandt”.

Wat haat met je doet

Als je iemand haat, kan het soms moeilijk zijn om ermee te stoppen. Het kan je leven beheersen, je energie leegmaken, je relaties verstoren en je zelfs depressief maken.

Haatgevoelens kunnen een obsessie aanwakkeren door voortdurend aan de redenen voor jouw haatgevoelens te denken. Dit kan leiden tot een stroom van obsessieve en schadelijke gedachten. Het is moeilijk om van deze obsessie af te komen en de gedachten stoppen niet.

We zijn allemaal bekend met “daar waar je aandacht aan besteedt, groeit”. Hoe meer je je blijft focussen op de persoon die je haat, hoe meer energie je aan deze persoon kwijt bent. Dat alles terwijl je haat en mogelijke obsessie alleen maar groter en groter wordt.

Omgaan met iemand die je haat

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet hoeft te leven met een gevoel van haat. Er zijn manieren om te leren hoe je je gevoelens kunt beheersen en hoe je kunt leren om met haat om te gaan.

Om met je haatgevoelens om te gaan, zul je jouw huidige patroon moeten doorbreken.

Tips om met haatgevoelens om te gaan

Hier zijn enkele tips om te helpen bij het stoppen met denken of obsederen over iemand die je haat:

Wees je bewust van je gevoelens

Als je je bewust bent van je gevoelens, kun je ze beter beheersen. Neem de tijd om te analyseren waarom je iemand haat. Zouden je gevoelens ontstaan kunnen zijn door onzekerheid? Of zijn je gevoelens het gevolg zijn van iets wat de ander heeft gedaan? Als je de dieperliggende oorzaak van je gevoelens begrijpt, kun je beter omgaan met je haat.

Onthoud dat je geliefd bent

Onderzoek toont aan dat wanneer we, zelfs kort, visualiseren dat we verzorgd en geliefd zijn, dit onze gevoeligheid voor bedreiging helpt neutraliseren en verminderen. Met andere woorden, alleen al het inbeelden van een liefdevolle en verzorgende omgeving, of iemand die van je houdt en voor je zorgt, kan je helpen je minder getriggerd en boos te voelen door iemand door wie je je bedreigd voelt.

Neem het niet persoonlijk

Soms kunnen we iemand niet uitstaan omdat we het vervelend vinden hoe hij of zij ons doet voelen over onszelf. Ze geven ons het gevoel niet goed genoeg te zijn, wat ons dan weer pijn doet en ons boos maakt. Probeer jezelf de vrijheid te geven om het niet te persoonijk te nemen. Sommige mensen zul je nooit tevreden kunnen stellen en dat moet je dan ook niet willen. Zij zijn jouw energie simpelweg niet waard.

Kies je woorden zorgvuldig

Wanneer je over iemand praat die je haat, wees dan voorzichtig met je woordkeuze. Je woorden kunnen je gevoelens versterken. Als je je woorden zorgvuldig kiest, kun je je haatgevoelens beter beheersen.

Neem afstand

Probeer afstand te nemen van de situatie en de persoon waar je je zo boos over voelt. Neem de tijd om jezelf af te vragen of je gevoelens wel gerechtvaardigd zijn.

Kies voor vergeving

Vergeef iemand die je heeft gekwetst of pijn heeft gedaan. Vergeving kan je helpen om je gevoelens van haat los te laten.

Concentreer je op positieve dingen. Als je je concentreert op de positieve dingen in je leven, kun je je haatgevoelens verminderen. Zoek manieren om positieve energie in je leven toe te voegen, zoals het doen van leuke activiteiten, jezelf omring door positieve mensen of tijd doorbrengen met je favoriete hobby’s. Focus op jezelf!

Stoppen is een proces

Het is belangrijk om te beseffen dat het stoppen met denken of obsederen over iemand die je haat, een proces is. Het kost tijd en vereist dat je hard werkt aan het veranderen van je gedachten en gevoelens. Maar als je volhoudt, kun je uiteindelijk leren om met je haat om te gaan en verder te gaan met je leven.

Vraag: Hoe ga ik om met iemand die ik niet mag?

- RECLAME -

X