LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Na een heerlijk weekend, sluipen de Sunday Scaries op zondagmorgen je geest binnen, waar ze zich tegen de middag volledig installeren en een ravage aanrichten. Ze brengen gevoelens van wanhoop en meestal een beetje zelftwijfel en afkeer met zich mee. Uiteindelijk gaan je gedachten uit naar je baan, je carrière, en vervolgens elke levenskeuze die je ooit hebt gemaakt. In plaats van toe te geven aan de sunday scaries, kun je deze tips proberen om je weekendplezier terug te krijgen.

Doe je klusjes aan het einde van je werkweek

We zijn allemaal wel eens schuldig aan het feit dat we op vrijdag om 17.00 uur zo snel mogelijk weg te zijn uit het kantoor in de hoop wat verlichting van de werkweek te vinden op de bodem van een wijnglas. Deze gelukzalige toestand van onwetendheid breidt zich uit naar zaterdag en vervolgens naar de vroege zondagochtend, en al snel sta je zondagmiddag te staren naar een enorme takenlijst, een stapel wasgoed en een lege koelkast. De angst slaat toe, je vraagt je af waar het weekend gebleven is, en je bent nu in paniek om je klusjes op orde te krijgen, zodat je kunt doen alsof je een goed leven hebt. Klinkt dat bekend?

In plaats van al je vervelende maar noodzakelijke taken voor zondag te bewaren, probeer je ze op vrijdag of een andere doordeweekse avond af te handelen. Dit betekent kleding uitzoeken voor de week, maaltijden voorbereiden en boodschappen doen. Zondag is nu jouw dag om van te genieten, je hebt alles namelijk al gedaan en je kunt nu doen wat je wilt.

Werk vrijdag je werk af en maak een to-do lijst voor maandag.

Klinkt de zin “Dat is een probleem voor maandag” bekend? Vaak zijn de lossen eindjes die we op vrijdag op het werk laten, de grootste oorzaak van de sunday scaries. Dit omdat we te ongemotiveerd waren om ze af te maken en te naïef waren om te beseffen dat we waarschijnlijk niet meer weten waar we gebleven waren. Smoor dit probleem in de kiem door je bureau en inbox super opgeruimd achter te laten, met gedetailleerde notities die je geheugen maandag weer opfrissen. I

Bepaal een doel voor je weekend

Bedenkt wat je globaal in het weekend wil doen. Het hoeven maar een of twee dingen te zijn en het mag variëren van ambitieus en specifiek (“ik wil gaan wandelen”) tot iets meer low-key (“ik wil het hele weekend series kijken en slapen”). Zo heb je een kader voor je weekend. Het kan je helpen om leuke activiteiten te plannen tussen de klusjes en verplichtingen door en laat je ook bewust nadenken over wat je nodig hebt om je opgeladen te voelen.

Volledig loskoppelen

Het is verleidelijk om in het weekend naar je e-mails te kijken om op de hoogte te blijven van belangrijke zaken en je voor te bereiden op de volgende week, maar daar moet je mee stoppen. Het is een taak die je een uitgeput en verontwaardigd gevoel geeft. Je hebt er niks aan om iets te lezen over een probleem wat niet eerder opgelost kan worden dan maandagochtend. Tenzij je werk vereist dat je oproepbaar bent, schakel dan in het weekend alle werkmeldingen uit om te voorkomen dat je telefoon een bron van angst wordt. Als je je echt niet kunt voorstellen dat je het hele weekend de stekker eruit trekt, gun jezelf dan zondagavond een paar minuten tijd om je geest tot rust te brengen en je voor te bereiden op de werkweek.

Behandel je weekends als mini-vakanties

Voorkom dat je in een weekendritme terechtkomt en zie elk weekend als een kleine vakantie. Deze mentaliteit kan je helpen om je maandagochtend opgeladen en ontspannen te voelen. Het idee is om je twee vrije dagen te behandelen als een complete onderbreking van je dagelijkse leven door zoveel mogelijk afstand te nemen van werk, klusjes en andere verplichtingen. Dit is je kans om eindelijk die brunchplek uit te proberen, een schildercursus te volgen of gewoon ongestoord door het park te wandelen. Het zijn twee volle dagen om te ontspannen en de vaardigheden die je op je werk gebruikt weer op te laden.

Doe zondagavond iets leuks

Een activiteit plannen voor zondagavond betekent twee dingen: Je moet al je sh*t eerder gedaan krijgen en je hebt iets om naar uit te kijken precies op het moment dat sunday scaries optreden. Het helpt meestal als die activiteit ontspannend is, zoals een nieuw dinerrecept uitproberen, een vriend ontmoeten voor een toetje, of je favoriete boek lezen. Behandel die laatste vluchtige momenten van je weekendvrijheid als wat ze zijn: vrijheid.

Plan een maandagse traktatie

Neem wat van die weekend “treat yourself” magie mee naar je maandag en geef jezelf iets om naar uit te kijken elke week. Misschien is maandag de dag waarop je UberEats haalt en Netflix kijkt of jezelf meeneemt voor een lunch bij je favoriete delicatessenwinkel. Kies iets waar je naar uitkijkt, hoe klein ook, en maak er je maandagse ding van. Sta deze traktatie geen enkele andere dag van de week toe (vooral niet in het weekend!) en je zult binnen de kortste keren uitkijken naar het begin van de week.

Sunday scaries – wat kun je er tegen doen?

- RECLAME -

X