LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ben je een hoogsensitief persoon (HSP) of een empathisch persoon? Veel mensen hebben zich afgevraagd wat dat betekent en of  je het verschil kunt zien tussen een empathisch persoon en een HSP.

Hoewel het gemakkelijk kan zijn de twee te verwarren, zijn er duidelijke verschillen tussen een hoogsensitief persoon en een empathisch persoon. Maar laten laten we beginnen met HSP.

HSP

Hooggevoelige mensen voelen zich gemakkelijk overweldigd, wat zich kan uiten in een moe, prikkelbaar of depressief gevoel; ze zijn zich bewust van kleine veranderingen in hun omgeving, of die nu visueel, auditief, fysiek of zintuiglijk zijn. HSP’s voelen dieper en zijn zeer intuïtief, hoewel sommigen niet weten hoe ze daar toegang toe moeten krijgen. HSP’s zijn van nature ook ongelooflijk spiritueel en gedijen goed als ze daarin geaard zijn.

Het is gebruikelijk om het woord “gevoelig” te gebruiken alsof het iets slechts is, waardoor HSP’s soms een slechte naam krijgen. Maar de waarheid is dat hooggevoeligheid gewoon betekent dat je meer informatie over de wereld om je heen verwerkt dan anderen. Het betekent niet per se dat je “snel beledigd” bent of snel huilt als er iets verdrietigs is gebeurd.

Voor HSP’s betekent dat:

  • Dingen heel diepgaand verwerken en verbanden opmerken die anderen niet opmerken.
    Soms overweldigd of overprikkeld raken omdat je hersenen zoveel input verwerken (vooral in zeer stimulerende omgevingen zoals een feestje of een druk klaslokaal).
  • Emotionele signalen oppikken, zoals empaten, en een diepe mate van empathie voelen voor anderen.
  • Kleine en subtiele dingen opmerken die anderen vaak over het hoofd zien (zoals texturen en vage geluiden).

HSP’s kunnen overweldigd raken in situaties die gewoonweg te lawaaierig, te druk of te snel zijn, of er nu specifieke emoties zijn of niet.

empathic spectrum

Empath

Empaths zouden zeggen dat ze niet alleen de gevoelens van anderen “opmerken”; maar ook de gevoelens van anderen “absorberen”. Het is alsof empaths de emoties van anderen samen met hen voelen. Dit kan soms zelfs leiden tot lichamelijke symptomen. Wanneer empaths overspoeld worden door stressvolle emoties, kunnen ze last krijgen van paniekaanvallen, depressies, chronische vermoeidheid en lichamelijke symptomen die de traditionele medische diagnose tarten, schrijft ze.

Voor empaths is dit vermogen zowel een gave als een vloek. Het kan moeilijk zijn omdat veel empaths het gevoel hebben dat ze het niet kunnen “uitzetten”, of het kost hen jaren om manieren te ontwikkelen om het uit te zetten wanneer dat nodig is. Het gevolg is dat empaths van perfect gelukkig naar overweldigd door stress, angst of andere gevoelens kunnen gaan, gewoon omdat iemand anders de kamer binnenkomt.

Tegelijkertijd is het vermogen van een empath om gevoelens te absorberen hun grootste kracht. Daardoor kunnen ze anderen begrijpen en zich diep met hen verbinden. Het is ook wat hen tot buitengewone verzorgers, vrienden en partners maakt – vooral wanneer anderen hun gave begrijpen en waarderen.

Net als HSP’s hebben empaths ook sterk afgestemde zintuigen, sterke intuïtieve vermogens, en kunnen ze tijd alleen nodig hebben om te ontspannen.

Introvert

De laatste tijd is er veel aandacht voor introverten, en de meeste mensen begrijpen nu gelukki dat introvert zijn je niet noodzakelijk verlegen of ongezellig maakt. In feite zijn veel introverte mensen sociale mensen die graag tijd doorbrengen met een paar goede vrienden. Maar introverte mensen raken snel uitgeput in die sociale situaties en hebben veel tijd alleen nodig om hun energie weer op te laden. Daarom blijven introverte mensen vaak liever binnen, of brengen ze liever tijd door met slechts één of twee mensen dan met een grote groep.

De overlapping tussen introverten, empaten en HSP’s

Iemand kan alle drie zijn – introvert, hooggevoelig, empath – of iemand kan er één of twee zijn. Dit zijn immers persoonlijkheidskenmerken, en ieders persoonlijkheid is uniek.

Het is wel waarschijnlijk dat de meeste empaths hooggevoelige mensen zijn. Veel van de eigenschappen die worden toegeschreven aan empaths zijn gewoon de eigenschappen van HSP’s onder een andere naam. Niet elke HSP “absorbeert” de emoties van anderen; maar degenen die dat wel doen zijn waarschijnlijk empaths.

Het tegenovergestelde van introvert, empath, of HSP

Het tegenovergestelde van een introvert is een extravert. Van extraverte mensen wordt soms gezegd dat zij hun energie halen uit sociale situaties. Zij hebben een veel grotere “sociale batterij” dan introverte mensen, en hun hersenen zijn zo ingesteld dat zij veel voldoening halen uit sociale situaties.

Van het tegenovergestelde van empaths of HSP wordt soms gezegd dat het narcisme is, maar dat vinden wij een stap te ver gaan. Net zoals hooggevoeligheid (of empathie) gezond is, kan minder gevoeligheid ook een gezonde eigenschap zijn. Minder gevoelige mensen worden gewoon minder beïnvloed door de prikkels om hen heen. Net zoals hooggevoeligheid uiterst waardevol kan zijn in bepaalde situaties, kan ook minder gevoeligheid erg waardevol zijn. Deze mensen zijn niet noodzakelijk narcistisch of egoïstisch.

Alle persoonlijkheidskenmerken bestaan met een reden. Introversie, empathie en hooggevoeligheid zijn allemaal waardevolle, voordelige eigenschappen. Volgens ons is het het beste als we een diverse bevolking hebben met veel verschillende perspectieven. Zo blijven we van elkaar leren. Iedereen mag er zijn. Ook als je je niet identificeert als introvert, empath of HSP!

HSP, Empath of introvert?

- RECLAME -

X