LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Als je jouw dagelijkse stressniveaus laag wilt houden, kun je veel eenvoudige wijzigingen aanbrengen in het interieur van je huis om onbedoelde stressfactoren te verminderen. In deze blogpost zullen we onderzoeken hoe verschillende elementen van het interieur van je huis je stressniveau kan beïnvloeden, en geven we je enkele tips om je huis een meer ontspannen plek voor jezelf maakt.

Het effect van kleur op je humeur

Het blijkt dat kleurenpsychologie verder gaat dan het associëren van kleuren met concepten; sommige kleuren veroorzaken een biologische reactie. Hier zijn enkele richtlijnen voor het kiezen van de juiste kleur om een ​​ontspannende kamer te maken:

Kleuren die het stressniveau verhogen

Rood is de grote kleur die mensen associëren met minder rustgevende kamers. Rood kan de bloeddruk verhogen, een “vecht- of vlucht”-instinct activeren en heeft de kwaliteit om dichterbij te lijken dan het is. Er is een reden waarom stopborden rood zijn; rood springt in het oog.

Heldere, levendige kleuren en contrastrijke patronen kunnen de aandacht trekken, en dingen die onze aandacht trekken, zijn over het algemeen eerder stimulerend dan rustgevend.

Als het primaire doel ontspanning is, is het misschien beter om felle kleuren en patronen als accentstukken zoals een sierkussen achter te laten. Een rustig interieur hoeft niet duur te zijn. Er zijn zat websites waarbij je betaalbare meubelen kunt vinden in rustgevende kleuren.

Kleuren die het stressniveau verlagen.

Blauw heeft bijna precies het tegenovergestelde effect van rood omdat het de bloeddruk verlaagt en naar de achtergrond verdwijnt. Groen zou geen aanpassing van het oog nodig hebben om ernaar te kijken, dus het lijkt rustgevend. Het is logisch dat deze twee kleuren als rustgevend worden ervaren. Het zijn de kleuren die we het meest zien in de natuur. Blauw en groen worden geassocieerd met rustgevende natuurlijke bezienswaardigheden zoals waterpartijen, de lucht en levende planten.

Het rustgevende kleurenpalet is echter niet beperkt tot de koele kant van het kleurenwiel. Zo is aangetoond dat de kleur roze angst en prikkelbaarheid vermindert. Bepaalde tinten geel hebben ook rustgevende eigenschappen en kunnen vrolijkheid bevorderen.

Persoonlijke voorkeur kan ook een rol spelen: het gebruik van je favoriete kleur in je huis is een uitstekende manier om je beter te laten voelen wanneer je ernaar kijkt. Houd gewoon de schaduw en intensiteit in gedachten om de meest ontspannende voordelen te krijgen.

De psychologische effecten van rommel

Je wist dat dit onderwerp eraan zat komen toen je de intro van dit artikel had gelezen, dus laten we meteen beginnen. Sommige mensen vinden het prettig om hun huis rommelig achter te laten; anderen vinden het stressvol of zelfs deprimerend. Het maakt niet uit in welk kamp je terechtkomt, het is essentieel om te weten dat rommel je stressniveaus aanzienlijk kan beïnvloeden.

Rommel trekt de aandacht zoals levendige kleuren dat doen. Rommel veroorzaakt bij veel mensen schuldgevoelens en creëert een beklemmend gevoel dat er geen einde in zicht is. Een te rommelige kamer laat geen ruimte om te ademen, waardoor creativiteit en productiviteit mentaal worden geremd. Met andere woorden, te veel spullen kunnen leiden tot gevoelens van angst en overweldiging.

Tips voor het verminderen van rommel

De meest effectieve manier om te voorkomen dat een kamer vol rommel is, is om ervoor te zorgen dat er minder spullen in huis zijn om te verzamelen. Hier volgen wat tips om je rommel te verminderen:

  • Als je het niet nodig hebt of gebruikt, doe het dan weg. Doneer spullen die je niet meer nodig hebt of wilt hebben als ze nog in bruikbare staat zijn.
  • Zorg voor een plek voor alles en zet alles op zijn plaats. Deze oefening helpt je georganiseerd te blijven en maakt het makkelijker om dingen te vinden wanneer je ze nodig hebt.
  • Als je ergens geen plek voor kunt vinden, laat dat je dan ertoe aanzetten om te overwegen of je het wel echt moet bewaren.
  • Maak elke maand wat tijd vrij om je spullen door te spitten. Door er elke maand wat tijd aan te besteden voorkom je dat ineens een hele grote hoeveelheid spullen door moet.

Tips om rommel uit het zicht te houden

Maar hoe zit het met die dingen die je niet los kunt laten, zelfs als je ze niet vaak gebruikt? Rommel uit het zicht houden is de op één na beste manier om de stress effecten van rommel te bestrijden. Onderdeel hiervan is georganiseerd blijven. Wil je je rommel uit het zicht houden? Dat kan op de volgende manieren:

  • Gebruik opbergbakken of manden. Opbergbakken zijn een geweldige manier om items georganiseerd en uit het zicht te houden; een nette rij manden op een plank is rustgevender dan hun inhoud in de open lucht te laten staan.
  • Meubels met opbergruimte zoals voetenbankjes, salontafels en nachtkastjes zijn een geweldige manier om opbergruimte toe te voegen zonder dat het opvalt.

Het juiste interieur kan je helpen je gelukkig en gezond te voelen.

Het interieur van je huis kan de stressniveau aanzienlijk beïnvloeden. Om een ​​rustige en ontspannende omgeving te creëren, kies je de juiste combinatie van kleur en verlichting om het gevoel te geven waar je voor gaat, of het nu kalm en productief of intiem en ontspannen is.

Ruim regelmatig op en zorg voor voldoende opbergruimte om rommel uit het zicht te houden. Je zult er misschien versteld van staan ​​​​hoe deze kleine veranderingen een grote impact kunnen maken.

*Deze post is in samenwerking met sumato tot stand gekomen.

Hoe jouw interieur je stressniveaus beïnvloedt

- RECLAME -

X