LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Het hebben van een veilige plek om naar toe te gaan, is ongelooflijk belangrijk voor het behoud van een goede geestelijke gezondheid. Een veilige ruimte is een plek – fysiek of virtueel – waar je naartoe kunt gaan om te ontspannen en op te laden. 

Laten we eerst even de tijd nemen om uit te leggen waarom we als mensen een veilige ruimte nodig hebben om onze gevoelens en gedachten te delen. Als we ons onveilig voelen, bevinden we ons in een deel van ons brein dat het “reptielenbrein” wordt genoemd. Dit deel van ons brein huisvest de vlucht- of vechtreacties. Onze gevoelens bevinden zich in een hoger deel van onze hersenen waartoe we geen toegang hebben totdat onze vlucht- of vechtreactie is uitgeschakeld. Dit betekent dat wanneer we ons onveilig voelen – om wat voor reden dan ook – we niet in staat zijn om echte gesprekken te voeren over wat er aan de hand is, omdat we erover nadenken hoe we onszelf moeten verdedigen en geen toegang hebben tot onze gevoelens. We weten dat dit een basisverklaring is van hoe onze hersenen werken, maar het is nodig voordat we ons verdiepen in hoe we een veilige plek kunnen creëren.

Een safe space is een plek waar je gevoelens kunnen zijn wat ze zijn

Thuis een stressvrije safe space creëren

In onze wereld soms zware werkdruk en een constant spervuur ​​van elektronische prikkels, is het gemakkelijk om je overweldigd of angstig te voelen. Vaak worden deze gevoelens van spanning met ons mee naar huis genomen, waardoor de stress van de wereld onontkoombaar aanvoelt. Gelukkig zijn er veel manieren om je thuis om te toveren tot een vredige oase in een verder chaotische wereld.

Fysieke veiligheid creëren

Het is moeilijk om je op je gemak te voelen als je nerveus bent over je fysieke veiligheid. Misschien woon je in een drukke buurt of een druk appartementencomplex waar de privacy beperkt is.

Je kunt in dat geval een huisbeveiligingssysteem gebruiken om een ​​fysiek veilige ruimte te creëren. Deze systemen kunnen worden aangepast voor elk budget en elke woonstijl, en de beste systemen maken gebruik van slimme functies zoals automatische deursloten of deurbelcamera’s, wat het positieve gevoel van bescherming en veiligheid kan vergroten.

Emotionele veiligheid creëren

Jouw huis moet een vertrouwde plek zijn en de inrichting daarvan kan heel bepalend zijn. Wanneer jouw inrichting aansluit op jouw persoonlijkheid en jouw behoeften, zal je huis veel fijner aanvoelen.

Het creëren van een gevoel van emotionele veiligheid begint met het elimineren van veelvoorkomende spanningen zoals bijvoorbeeld je telefoon, laptop, tablet of televisie. Het creëren van een ruimte voor emotionele veiligheid kan betekenen dat je op bepaalde tijden van de dag de stekker uit de elektronica moet halen of ervoor moet zorgen dat bepaalde objecten en apparaten in aangewezen kamers blijven.

Sociale media kan bijvoorbeeld in sommige opzichten heel stressvol zijn. Het zien van de zorgvuldig samengestelde beste momenten van anderen en het vergelijken ervan met jouw realiteit kan een bron van stress zijn. Maar social media kan ook een geweldige bron van steun zijn als je je bewust bent van voor wie je jezelf openstelt.

De sleutel is om je bewust te zijn van wat je stress veroorzaakt en actie te ondernemen om een ​​ruimte te creëren waar je weet dat je niet wordt gebombardeerd met dingen die onnodige stress veroorzaken, en waar je gewoon kunt ontspannen.

Je safe space definiëren

Je hersenen leren de verschillende delen van je huis te associëren met de activiteiten die je erin uitvoert. Door de verschillende delen van jouw huis te definiëren op basis van hun doel, kun je je harmonieuzer voelen in jouw ruimte. Als je bijvoorbeeld gewend bent om televisie te kijken in je slaapkamer, kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen, omdat je hersenen de kamer associëren met een stimulus.

Je kunt een deel van je huis bijvoorbeeld omtoveren tot een meditatie ruimte, vrij van afleiding en prikkels, net zoals je kamers van elkaar scheidt om te slapen, eten en douchen. Je safe space moet duidelijk worden gedefinieerd, zodat je hersenen deze leren associëren met een gevoel van rust en ontspanning. Probeer de drang te weerstaan ​​om je meditatieve ruimte te gebruiken voor werk of vrije tijd.

Therapeutisch decor

De aesthetic van jouw omgeving kan een sterk therapeutisch effect hebben. Het inrichten van je veilige ruimte kan een geweldige manier zijn om jezelf uit te drukken terwijl je gebruikmaakt van de favoriete ontspanningstriggers van je hersenen.

Gebruik bijvoorbeeld aromatherapie met kaarsen, wierook of essentiële oliën. Geuren zoals bergamot, lavendel en roos worden vaak geassocieerd met stressverlichting en ontspanning. Kleurentherapie heeft een soortgelijk effect: een nieuwe laag blauwe, groene of grijze verf in gedempte tinten helpt gevoelens van welzijn en emotionele veiligheid te stimuleren. Wil je meer weten over hoe bepalend je interieur is? Je leest er meer over in ons blog hoe jouw interieur je stresslevels beinvloedt.

Familie en vrienden

Het definiëren van een veilige ruimte kan lastiger zijn wanneer je je woonruimte deelt met familie of huisgenoten. Een deel van het creëren van een veilige ruimte thuis kan inhouden dat je communiceert met de mensen met wie je samenwoont. Begin met een open en eerlijk gesprek over jouw veilige ruimte. Als je wat tijd voor jezelf nodig hebt, vraag dan je vrienden en familie om wat “you”-time te respecteren.

Een veilige plek creëren

- RECLAME -

X