LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Klaar om in de wereld van het Enneagram te duiken maar niet zeker hoe je jouw Enneagramtype kunt vinden? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Kan ik niet gewoon een test doen?

Ja… en nee. Enneagramtests kunnen je op weg helpen en er zijn een heleboel geweldige tests die echt kunnen uitwijzen welk type je bent. Maar zelfs de allerbeste Enneagramtest is niet waterdicht en wel hierom: Enneagramtests zijn vooral gebaseerd op je eigenschappen, maar eigenschappen bepalen niet je Enneagramtype.

Je enneagramtype wordt eigenlijk bepaald door je kernmotivaties. Dat gezegd hebbende, is hier een stappenplan om jouw Enneagramtype te achterhalen.

Stap 1: Doe een test

Ja, ik weet dat we net hebben gezegd dat de tests niet waterdicht zijn, maar ze kunnen je wel helpen om de negen mogelijkheden terug te brengen tot 3-5 mogelijkheden.

Kies voor een Enneagramtest die de resultaten weergeeft met percentages. Wanneer je elk type in een overzicht ziet met bijhorende percentages gebaseerd op hoeveel je overeenkomt met dat type, kan het je helpen om te kijken welke van de types mogelijk bij jouw passen en welke niet.

Hier zijn mijn aanbevelingen voor de beste gratis enneagramtests!

Stap 2: Kernverlangens

Jouw Enneagramtype is gebaseerd op je kernmotivatie en niet op je eigenschappen. Als je een test hebt gedaan, neem dan de top 3-5 resultaten uit de test en verdiep je in de kernmotivaties van die types. Één van de kernmotivaties is het kernverlangen.

Je zult je waarschijnlijk in een paar van de kernverlangens herkennen, want we hebben allemaal vele drijfveren, maar we hebben slechts één kernverlangen dat aan de basis ligt van waarom we doen wat we doen.

Bekijk de negen kernverlangens en probeer te bepalen welke je zou kiezen als je er maar één kon kiezen.

1) Goed zijn / gelijk hebben

2) Geliefd zijn / gewild zijn

3) Waardevol zijn / bewonderd worden

4) Betekenis vinden / authentiek zichzelf zijn

5) Competent zijn / bekwaam zijn

6) Zeker zijn / gesteund worden

7) Tevreden zijn / voldaan zijn

8) Onafhankelijk zijn / zichzelf beschermen

9) In vrede zijn / harmonieus zijn

Stap 3: Kernangsten

Net als de kernmotivatie hebben we allemaal ook maar één kernangst. Ook hier kun je jezelf herkennen in veel van de kernangsten, maar slechts één ervan is de reden dat je bang bent om dingen te doen of wat je ervan weerhoudt om bepaalde dingen te doen.

Bekijk de negen kernangsten en probeer te bepalen welke voor jou het meest angstaanjagend is.

1) Slecht zijn / verkeerd zijn

2) Onbemind zijn / ongewenst zijn

3) Waardeloos zijn / niet gewaardeerd worden

4) Zonder betekenis leven / geen betekenis hebben

5) Overweldigd worden

6) Zonder steun leven / zonder veiligheid leven

7) Gevangen zitten in emotionele pijn

8) Beheerst worden / zwak zijn

9) Afgescheiden zijn / geen contact hebben met anderen

Stap 4: lezen en onderzoeken

Dit is het meest bewerkelijke deel van het vinden van je Enneagramtype. Het kan zijn dat een test het bij de eerste poging goed doet. Misschien kun je jouw type vaststellen op basis van de kernverlangens en kernangsten.

Maar voor degenen die zich nog steeds niet zeker voelen over hun type (en zelfs voor degenen die wel zeker zijn van hun type), raden we aan de Enneagramtypen verder te lezen en te onderzoeken.

Hoe meer je je in het enneagram verdiept, hoe meer je kunt zien hoe elk type in bepaalde gevallen reageert. Veel van de types kunnen nogal op elkaar lijken, maar ze hebben verschillende manieren om met stress om te gaan, conflicten te hanteren, of hebben verschillende methoden om de wereld in te gaan.

Je verdiepen in de nuances van het enneagram kan je helpen je type te bepalen en het zal je meer grip geven op je type als je het eenmaal hebt ontdekt.

Dit is hoe je jouw Enneagram type achterhaalt

- RECLAME -

X