LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Misschien heb je er wel eens van gehoord of misschien ben je benieuwd of jijzelf of iemand uit je omgeving de kwaliteiten van een empath heeft.

Wat is een empath?

De term ‘empath’ komt van het Engelse woord ‘empathy’ (empathie in het Nederlands). Empathie is het vermogen om de ervaringen en gevoelens van anderen te begrijpen. Je voelt emoties van een ander alsof ze deel uitmaken van je eigen ervaring. Met andere woorden, de pijn en het geluk van iemand anders worden jouw pijn en geluk. Voel je je vaak sterk aangetrokken tot de gevoelens van de mensen om je heen? Voelt je je vaak ongemakkelijk in menigten? Zou je (of de mensen die het dichtst bij jou staan) jou omschrijven als een gevoelig persoon? Zo ja, dan ben je misschien een empath. Hieronder lees je 5 signalen die erop kunnen wijzen dat je een empath bent.

Je hebt een goede intuïtie

Heb je ooit het gevoel gehad dat je een sterke onderbuikgevoel hebt op dingen die een beetje vreemd aanvoelen? Misschien pik je oneerlijkheid gemakkelijk op of weet je gewoon wanneer iets u een goed (of slecht) idee lijkt. Dit kan je empathische eigenschap zijn die aan het werk is.

Als empath kan het zijn dat je bij het nemen van beslissingen veel vertrouwt op je instinct. Hoewel anderen je misschien impulsief vinden, vertrouw je eigenlijk op je intuïtie om je naar de keuze te leiden die voor jou goed voelt.

Je vindt het moeilijk om ergens niks om te geven

Een empath leeft niet alleen met iemand mee. Een empath voelt met iemand mee. Als je de emoties van anderen zo diep opneemt, kan dat ervoor zorgen dat je er iets aan wilt doen. Empaths willen helpen. Dit is alleen niet altijd mogelijk. Dat kan heel teleurstellend zijn voor een empath.

Je kunt het moeilijk vinden om iemand te zien worstelen. Het is voor jou heel natuurlijk om hun leed te willen verzachten, zelfs als dat betekent dat je het leed zelf moet absorberen. Je bekommeren om het lijden van anderen is niet slecht, maar je bezorgdheid om de moeilijkheden van een ander kan je zorg voor jezelf overschaduwen. Dit kan zelfs leiden tot oververmoeidheid en een burn-out. Het is essentieel om wat energie te sparen voor jezelf.

Mensen komen vaak bij jou met hun problemen

Gevoelige, empathische mensen zijn vaak goede luisteraars. Dierbaren kunnen zich getroost voelen door de steun en je als eerste benaderen wanneer ze ergens mee zitten.

Als je veel om mensen geeft, kan het moeilijk zijn ze te vertellen wanneer je het punt van overweldiging nadert. Maar het is belangrijk om een balans te vinden. Zonder grenzen te stellen wordt de weg vrijgemaakt voor “emotion dumps” die misschien te veel voor je zijn om in één keer te verwerken. Empathen kunnen ook kwetsbaar zijn voor manipulatie. Je oprechte verlangen om mensen in nood te helpen, kan het moeilijk maken om toxic gedrag te herkennen.

Je houdt niet van conflict

Als je empathisch bent, ga je conflicten waarschijnlijk uit de weg. Een hogere gevoeligheid kan het voor iemand makkelijker maken om je gevoelens te kwetsen. Zelfs een onvoorzichtige opmerking kan je dan diep raken en kritiek kun je persoonlijker opvatten. Ruzies kunnen ook meer ongemak veroorzaken, omdat je niet alleen met jouw eigen gevoelens en reacties te maken hebt. Je neemt ook de emoties van de ander in je op.

Je hebt de neiging om je af te zonderen

Isolatie kan empaths helpen om te herstellen van overweldiging, maar langdurig isolement kan een tol eisen op je geestelijke gezondheid. Er zijn verschillende vormen van isolatie en niet voor elke vorm hoef je je compleet af te sluiten van de mensen om je heen. Probeer bijvoorbeeld om de tijd die je buiten in de natuur spendeert zoveel mogelijk alleen te zijn. Neem de tijd om tot rust te komen en je gedachten te verzetten of letterlijk weg te laten waaien buiten. Je kunt ook mediteren in een rustig park of een mooie autorit maken. Ben je liever binnen? Dan kan het heel rustgevend zijn om te tekenen, te puzzelen, te lezen, iets in elkaar te zetten (zoals Lego) of in bad gaan met muziek.

Als het je heel veel energie kost om mensen om je heen te hebben, zou je kunnen overwegen om een een huisdier aan je leven toe te voegen als jouw leven dat toelaat. Empaths kunnen zich intenser met dieren verbinden en kunnen diepe troost uit de band met hun huisdier putten.

Onthoud dat jouw behoeften en emoties net zo belangrijk zijn als die je opvangt bij iedereen om je heen

Ben jij een empath?

Vorig artikel
Volgend artikel

- RECLAME -

X