LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Beginnen met een dagboek kan in het begin intimiderend lijken. Net als bij elke andere gewoonte duurt het even voordat het een vast onderdeel van je leven wordt.

Hier zijn enkele journaling tips om je te helpen een dagboek te beginnen en bij te houden.

Zoek de journaling technieken die voor jou werken

Veel mensen geven de voorkeur aan een papieren dagboek omdat het hen helpt ideeën te ontwikkelen en duidelijker uit te drukken. Maar pen op papier zetten is niet de enige manier om te journalen.

Als je voor het eerst begint te schrijven, is het belangrijk de methode te vinden die voor jou het beste werkt.

Misschien vind je het gemak van een laptop prettiger. Je hoeft je ook niet te beperken tot één methode.

Stel dat je liever met de hand schrijft, maar dat je ’s ochtends in de metro een uitbarsting van inspiratie krijgt. In dat geval kun je de notitie-app op je telefoon gebruiken om je gedachten te noteren voordat je ze vergeet.

Laat oordelen los

Er is geen goede of verkeerde manier om te journalen. Als je schrijft, is het belangrijk om zelfcompassie te oefenen en je innerlijke criticus de deur te wijzen.

Maak je geen zorgen over zaken als grammatica of spelling. Je schrijft alleen voor jezelf, niet voor een publiek.

Als je zelfkritiek hebt of bang bent dat iemand je dagboek zal lezen, ben je geneigd jezelf te censureren en minder authentiek en eerlijk te zijn.

Houd de verwachtingen realistisch

Als je voor het eerst begint te journalen, verwacht dan niet dat je pagina’s vol schrijft met nieuwe inzichten en baanbrekende gedachten.

Onrealistische verwachtingen kunnen je ontmoedigen om door te gaan met journaling, omdat je niet meteen vooruitgang ziet.

Net als bij elke andere gewoonte moet je realistische doelen stellen en kleine tussenstappen nemen om resultaten te zien.

Creëer een schrijfroutine

Het is gemakkelijk om te schrijven op dagen dat je je geïnspireerd en gemotiveerd voelt. Maar hoe zit het als dat niet zo is?

Het creëren van een schrijfroutine en het plannen van journal tijd kan je helpen om op koers te blijven, zelfs op dagen dat je je niet geïnspireerd voelt.

Je kunt bijvoorbeeld elke ochtend na het ontbijt of elke avond voor het slapen gaan tijd vrijmaken, al is het maar voor vijf tot tien minuten. Met deze tijdblokmethode kun je journaling prioriteit geven en in je schema opnemen.

Journal over alles wat in je opkomt

Als het gaat om waar je over wilt schrijven, zijn de mogelijkheden onbeperkt. Je kunt schrijven over je dag, je gedachten en emoties, of iets dat je inspireerde.

Je kunt het ook gebruiken als uitlaatklep om zware emoties zoals woede, frustratie of verdriet los te laten. Deze gevoelens op papier zetten kan je bevrijden van het feit dat ze in je hoofd blijven hangen.

In haar boek “The Artist’s Way” vertelt schrijfster Julia Cameron over een methode die je kan helpen bij het dagboeken als je niet zeker weet waar je moet beginnen. Het heet de ‘Morning Pages’.

Elke dag nadat je wakker wordt, open je je dagboek en begin je drie pagina’s te schrijven met alle gedachten die in je opkomen.

Gebruik journal prompts

Er zullen dagen zijn dat je naar je dagboek staart en geen idee hebt waarover je moet schrijven.

Niet getreurd – er zijn talloze journaling prompts online die je kunnen helpen je writer’s block te overwinnen. Hier is een lijst met dingen om over te schrijven op de dagen dat je je geblokkeerd voelt:

Een lijst van dingen en mensen waar je dankbaar voor bent.
Een recente situatie die je heeft uitgedaagd
Een (niet verstuurde) brief aan iemand in je leven
Kleine dingen die je gedurende de dag vreugde brengen
De beste beslissing die je ooit hebt genomen
Dagelijkse positieve affirmaties

Tip: Wil je meer journal prompts? Lees dan ons blog waarin we 63 journal prompts met je delen voor verschillende aspecten in je leven!

Wees creatief

Wees niet bang om jezelf te uiten en creatief te zijn. Journaling is niet alleen proza. Het kan poëzie zijn, schetsen, kunst, teksten, of iets anders waarmee je jezelf kunt uitdrukken.

Hoe houd je journaling vol?

Leren journalen is het gemakkelijke deel. Er een dagelijkse gewoonte van maken vergt zelfdiscipline.

Maar niemand heeft gezegd dat het opbouwen van goede gewoonten van de ene dag op de andere gebeurt.

Als je volhoudt, zul je de positieve resultaten van journaling merken in je persoonlijke en professionele leven. Gebruik het als instrument voor persoonlijke groei, zelfontdekking, ontspanning of visualisatie. Er is geen goede of verkeerde manier om te journalen. Maak het jezelf eigen.

Beginnen met journalen doe je zo!

- RECLAME -

X