LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lezen is een effectieve manier om stress te verminderen en je humeur te verbeteren. Niet alleen kan lezen je helpen om je creativiteit en ideeën te versterken, het kan je ook inspireren om verder te gaan en nieuwe dingen te ontdekken. Het kan je aanmoedigen om na te denken over verschillende onderwerpen, waardoor je meer inzicht krijgt in jezelf en de wereld om je heen.

Het is geen geheim dat we het allemaal druk hebben. We hebben het druk op ons werk, we proberen voortdurend meer tijd door te brengen met onze vrienden en familie, en we moeten ook het huis schoonhouden, goed eten, en misschien zelfs trainen. Maar hoe druk we het ook hebben, tijd vinden om te ontspannen is van vitaal belang. Hoewel het zeker makkelijker is om door Instagram te scrollen of een favoriet tv-programma te herbekijken, is er niets zo refreshing als een goed boek lezen.

Het moeilijkste deel van meer lezen is niet het vinden van de tijd om te lezen; het is het vinden van boeken die ervoor zorgen dat je meer wilt lezen dan dat je iets anders wilt doen. Deze vijf leeshacks leren je precies hoe je dat doet.

Leer jouw specifieke leessmaak kennen

We definiëren wat we graag lezen meestal aan de hand van onze favoriete genres. Maar binnen die genres zijn er veel boeken die je misschien helemaal niet leuk vindt. Dus hoe weet je welke je leuk zal vinden?

Wanneer je vrouwenfictie leest, kan het zijn dat je van verhalen met meerdere generaties met zowel volwassen als tiener personages houdt. In YA realistische fictie geef je misschien wel de voorkeur aan personages die minstens zestien zijn en dat romantiek niet de hoofdrol speelt. Dit soort parameters kunne je veel meer houvast bieden dan alleen de genres vrouwenfictie en realistische YA-fictie. Het stelt je ook in staat om boeken te vinden die je leuk vind in andere genres. Misschien zijn jouw favoriete thrillers ook multi-generatie verhalen. En als je romantiek voor volwassenen leest, zoek je misschien ook naar boeken waarin de personages met meer dan alleen hun liefdesleven worstelen.

Denk na over wat je echt leuk vond aan je favoriete boeken. Zoek dan meer boeken met die elementen. Een gerichte zoekopdracht levert waarschijnlijk lijsten op die door andere boekenliefhebbers zijn geplaatst. Of je kunt je plaatselijke boekhandelaar of bibliothecaris om aanbevelingen vragen.

Lees alleen de populaire boeken als je dat wilt.

Onlangs waren enkele populaire boeken Spare van prins Harry, I’m Glad My Mom Died van Jennette McCurdy, Really Good, Actually van Monica Heisey en Things We Hide From the Light van Lucy Score. Duizenden mensen zullen deze boeken kopen, en duizenden mensen zullen van deze boeken houden. Maar als je denkt dat je er niet van houdt, laat ons jou dan de toestemming geven dat je ze niet hoeft te lezen.

Maar als deze boeken je wel liggen, dan moet je ze zeker lezen! Lees een boek omdat je het wilt lezen, niet omdat iedereen het leest.

Volg mensen die dezelfde smaak hebben als jij

Instagram, TikTok en YouTube zijn gevuld met boekenliefhebbers die de boeken die ze lezen recenseren en je up to date houden over aankomende releases waarin ze geïnteresseerd zijn. Maar hoewel er zeker overeenkomsten zijn in de inhoud die ze delen, zijn geen twee Bookstagrammers gelijk.

Dus ga naar je favoriete social media kanaal en houd je ogen open voor boeken die je ook hebt gelezen. Lees en bekijk recensies en zie wat die bepaalde BookTokker zo goed vond aan die boeken. Vond je het ook geweldig dat het boek zich in slechts één dag afspeelde? Werd je net zo aangetrokken door de gevatte dialogen? Zo ja, druk dan op die volgknop!

Als je toch bezig bent, zoek dan een paar auteurs op waar je van houdt en volg hen ook. Door je favoriete auteurs te volgen, blijf je niet alleen op de hoogte van hun nieuwste boeken, maar krijg je ook een heleboel aanbevelingen voor andere boeken waar je waarschijnlijk van zult genieten. Auteurs zouden immers geen auteurs zijn als ze niet ook lezers waren.

Emily Henry, de New York Times bestseller auteur van Beach Read en People We Meet on Vacation, is hier het perfecte voorbeeld van. Ze post altijd over romans die ze goed vond, en ze vermeldt zelfs boeken waarvan ze denkt dat haar fans die de moeite waard zullen vinden.

Nu je social media-feeds gevuld zijn met boeken van mensen wiens aanbevelingen je kunt vertrouwen, zal je TBR-lijst (To Be Read) binnenkort langer zijn dan je je had kunnen voorstellen.

Lees de eerste 60 pagina’s in één keer

Je hebt een boek gekozen en nu is het tijd om te gaan lezen. Beloof ons dat je de eerste 60 pagina’s in één keer uitleest. Waarom? Omdat je dan ver genoeg in het verhaal zit om de structuur van het boek te begrijpen, om de personages te waarderen en te willen weten wat er verder gebeurt. Je denkt er dan niet meer aan om het boek weg te leggen.

Wees niet bang voor DNF

Als je een lezer bent, heb je waarschijnlijk al eens van de term DNF gehoord. Het staat voor “did not finish,” en het is een uitdrukking die Bookstagrammers al jaren gebruiken. Als je aan een boek begint en dan besluit het niet af te maken, dan heb je een DNF. Als je een boek écht niet leuk vindt, stop er dan mee en pak iets anders! Wees niet bang voor een DNF, want je kunt beter tijd besteden aan boeken die je wél leuk vindt om te lezen.

5 leeshacks waardoor je meer gaat lezen

- RECLAME -

X